Γεύση μοναδική … της Σαρακοστής
Μια γευστική δημιουργία που «γράφει» δυνατά … και συχνά ανακαλείται στην γευστική μου μνήμη.
Η αγαπημένη μας φίλη Νανά Γκαμπούρα, πολυβραβευμένη chef έχει μελετήσει πολλά χρόνια τη μοναστηριακή κουζίνα αφού μαθήτευσε πολλά χρόνια δίπλα στον Πατέρα Επιφάνιο αλλά και πολλές χαρισματικές μοναχές της Μακεδονίας.
Η χταποδόσουπα με φάβα και λαχανικά που φτιάχνει περίτεχνα κάθε φορά που μου την ετοιμάζει με ενθουσιάζει… γιατί έχει άρωμα, χρώμα και φρεσκάδα της θάλασσας και της γης.
Παρόλο που η συνταγή της είναι μυστικό επτασφράγιστο την «εξομολογείται» στους διαδικτυακούς φίλους του Έμβολου σε όλο τον κόσμο…
Moναστηριακή χταποδόσπουπα με φάβα και λαχανικά
Από την πολυβραβευμένη Νανά Γκαμπούρα executive chef εστιατόριο « Η κουζίνα της μαμάς Άννας» Σέρβια Κοζάνης
Συστατικά
Moναστηριακή χταποδόσπουπα
2 κιλά χταπόδι2 Φύλλα Δάφνης2 Πατάτες3 καρότα2 κρεμμυδάκια φρέσκαΘαλασσινό Αλάτι500 γρ. Φάβα1 ξερό κρεμμύδιΕλαιόλαδοΦρεσκοτριμμένα Πιπέρια
Οδηγίες
Step 1
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι σε νερό με ένα φύλλο δάφνης που κοχλάζει.
Step 2
Το σιγοβράζουμε για 2 ώρες και αφού βράσει κρατάμε το ζωμό του και αφήνουμε το χταπόδι να κρυώσει. Με κοφτερό μαχαιράκι ψιλοκόβουμε το χταπόδι και το αφήνουμε στην άκρη.
Step 3
Παράλληλα σε κατσαρόλο βράζουμε για 2 ώρες τη φάβα με το κρεμμύδι.
Step 4
Την πολτοποιούμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Step 5
Στην κατσαρόλα βάζουμε 2 λίτρα από το ζωμό του χταποδιού και την φάβα και ανακατεύοντας καλά την αφήνουμε να σιγοβράσει για λίγο και έτσι δημιουργούμε τη βάση της σούπας μας.
Step 6
Σε κατσαρόλα βράζουμε σε νερό με ένα φύλλο δάφνης τα κυβάκια της πατάτας και του καρότου.
Step 7
Σε κάθε πιάτο βάζουμε ένα τσέρκι ή φορμάκι με τα λαχανικά από πάνω βάζουμε τα κομμάτια του χταποδιού και το φρέσκο κρεμμυδάκι και γύρω ρίχνουμε το ζωμό της σούπας.
Step 8
Βγάζουμε το τσέρκι και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προέλευση: www.tastedriver.com
Υποβολή απάντησης