Η Σαρακοστή ξεκίνησε και ένα από τα της χαρακτηριστικά είναι η νηστεία. Την περίοδο της νηστείας ο οργανισμός μας δεν παίρνει την απαραίτητη πρωτεΐνη από το κρέας και το ψάρι, αλλά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα για τους πιο αυστηρούς.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο περισσότερος κόσμος ανησυχεί για την πρόσληψη ασβεστίου, το οποίο είναι βασικό συστατικό των οστών και των δοντιών.
Το 95% του ασβεστίου βρίσκεται σε αυτά τα μέρη του σώματος και η έλλειψή του μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας.
Υπάρχουν αρκετές τροφές που περιέχουν ασβέστιο, χαμηλότερης μεν βιοδιαθεσιμότητας, αλλά όχι αμελητέες για την καθημερινή μας διατροφή.
Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, οι τροφές φυτικής προέλευσης περιέχουν ασβέστιο, αλλά απορροφάται σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι.
Εναλλακτικές πηγές ασβεστίου είναι:
Ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια κτλ)
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά ( σπανάκι, μπρόκολο κτλ)
Το σουσάμι. Μία κουταλιά της σούπας σουσάμι μπορεί να καλύψει μέχρι και το 1/3 των αναγκών σε ασβέστιο ενός ενήλικα.
Τόφου: Ένα φλιτζάνι δίνει 800mg ασβεστίου, σίδηρο και πρωτεΐνες
Βρόμη: Ένα φλιτζάνι δίνει 400mg ασβεστίου και πολλές φυτικές ίνες
Ρεβίθια: Δίνουν 210mg ασβεστίου ανά φλιτζάνι
Υποβολή απάντησης