Ανοιχτή Βραδιά Παρατήρησης Στο Δάσος Κουρί, 20 Ιανουαρίου 2024

Αγαπητά μέλη και φίλοι του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας,

σε αντίθεση με ό,τι σας έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα αυτό το Σάββατο δε θα έχουμε το καθιερωμένο σεμινάριο, αλλά κάτι πιο πρακτικό…

Σας προσκαλούμε λοιπόν σε μία ανοιχτή βραδιά παρατήρησης με τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας!

Η βραδιά θα περιλαμβάνει παρατήρηση με τα τηλεσκόπια του Ομίλου και των μελών του και μια σύντομη ξενάγηση στον νυχτερινό ουρανό. Είστε ελεύθεροι να φέρετε και τα δικά σας τηλεσκόπια.

Ο τόπος διεξαγωγής της εκδήλωσης είναι το πάρκο Κουρί, στο σημείο που δείχνει ο σύνδεσμος παρακάτω και η ώρα έναρξης είναι στις 18:00. Την άσφαλτο διαδέχεται τσιμεντένιος δρόμος, βατός από συμβατικό αυτοκίνητο.

Οι συντεταγμένες του σημείου παρατήρησης: 40.6348, 23.05457
https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1y-2JsgCmI1oB2ynpf40o2dXVrFMMU34&ehbc=2E312F

Αν ο καιρός δεν επιτρέψει την αστροπαρατήρηση, την θέση της Ανοιχτής Βραδιάς θα λάβει σεμινάριο με τίτλο «Πλανήτης Γη» στα γραφεία του Ομίλου μας, Αλεξανδρείας 113. Στην περίπτωση αυτή, θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση την Παρασκευή το βράδυ.

Προκειμένου να κυλίσει ομαλά η βραδιά και να είμαστε όλοι χαρούμενοι, ακολουθούν ορισμένες πρακτικές οδηγίες, που αφορούν την ασφάλεια του εξοπλισμού, αλλά κυρίως την δική σας ασφάλεια.

  • Είμαστε στην καρδιά του χειμώνα και το κρύο προβλέπεται τσουχτερό. Το υψόμετρο δε, καθιστά αναγκαία τη σωστή προετοιμασία. Επομένως, φορέστε ζεστά και πολλά ρούχα. Μη σας αγχώνει η εμφάνιση… όλοι σαν κρεμμύδια θα είμαστε.
  • Εμπειρικά μιλώντας και καθώς πολλά έχουν δει τα μάτια μας, δεν επιτρέπεται το αλκοόλ! Άλλωστε είναι μύθος ότι ζεσταίνει.
  • Το παρκάρισμα θα γίνεται περιμετρικά του σημείου στο οποίο θα στηθούν τα τηλεσκόπια. Καθώς, όμως, ο χώρος είναι σχετικά περιορισμένος, μην αφήνετε μεγάλες αποστάσεις από όσα είναι ήδη παρκαρισμένα και προσπαθείστε, όσοι έρθετε με την παρέα σας να συμπτυχθείτε στα αυτοκίνητα.
  • Επουδενί δεν κρεμιόμαστε από τα τηλεσκόπια! Η στάση ενός τηλεσκοπίου εξαρτάται καθαρά και μόνο από το πού στοχεύει. Επιπλέον, πέραν του ότι πρόκειται για ακριβό εξοπλισμό πρόκειται και για βαρύ εξοπλισμό. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση αναποδογυρίσματος είναι μεγάλη η πιθανότητα να υπάρξει τραυματισμός.
  • Ακούμε προσεκτικά τις οδηγίες των χειριστών. Κάθε τηλεσκόπιο είναι διαφορετικό και ρυθμίζεται με τον δικό του τρόπο. Ακούγοντας τους χειριστές θα έχετε τη δυνατότητα να το ρυθμίσετε οι ίδιοι φέρνοντας το στα μέτρα των δικών σας ματιών.
  • Μεγάλη προσοχή στα καλώδια που θα υπάρχουν κάτω! Τα τηλεσκόπια λειτουργούν με ρεύμα και η παρατήρηση γίνεται νύχτα. Αυτό σημαίνει ότι στο χώρο θα υπάρχουν πολλά απλωμένα καλώδια, τα οποία λόγω απώλειας φωτός δε θα φαίνονται.
  • Θα χρειαστούμε φακούς για να μετακινούμαστε στο χώρο. Όπως, όμως, έχουμε όλοι διαπιστώσει το ξαφνικό και έντονο φως μέσα σε τόσο σκοτάδι είναι αρκετά δυσάρεστο. Επιλέξτε να τοποθετήσετε μπροστά από τους φακούς σας κόκκινα φίλτρα ή απλό κόκκινο σελοφάν (πωλείται στα βιβλιοπωλεία), το οποίο δεν ενοχλεί στα μάτια και δε θα σας αναγκάσει να περιμένετε μέχρι να ξαναπροσαρμοστεί το μάτι σας για την παρατήρηση. Ο χρόνος προσαρμογής του ματιού στο σκοτάδι είναι περίπου 20′. Αν περιμένετε ίσως τελικά να μη χρειαστείτε και φακούς.

Για τον Όμιλο,
Η Πρόεδρος
Αγγελίτση Σίσσυ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*